ZATERDAG 08 NOVEMBER 2003 | XIAMEN
logo

uitzending

Bijdragen

De afgelopen weken ontvingen wij via de e-mail en dit bulletin board talloze tips voor het vervolg van onze reis. Waarvoor hartelijk dank.

Onze derde radio-uitzending gaat over de opkomst van het toerisme in China. Nu de economie in China zo enorm is gegroeid, kunnen steeds meer Chinezen zich een vakantie in eigen land veroorloven.

Wij zijn nu op zoek naar reisverhalen van lezers van deze site die ooit in China op vakantie zijn geweest. Wat zijn uw ervaringen? Heeft u iets bijzonders meegemaakt? Is een reis naar China aan te raden?

Laat het ons weten en schrijf een reisverhaal van maximaal 500 woorden.


Geen afhaalchineesjes
Naar aanleiding van uw verhaal 7 weken in China wil ik reageren op de benaming 'afhaalchineesjes'. Op deze manier het adopteren van kinderen omschrijven getuigd van weinig respect en geen gevoel voor de motivatie van ouders om een kind te adopteren. Een adoptiereis is voor veel adoptieouders een (emotionele) ervaring voor het leven. In veel gevallen zal een adoptiekind liefdevolle ouders krijgen. Iets dat ieder kind verdient. Een adoptiereis is zeer bijzonder en geeft in korte tijd een goed beeld van China. Adoptieouders hebben zich vaak erg goed voorbereid op de cultuur en zijn zeer geinteresseerd in achtergronden van het land. Een effect van de groeiende economie is dat steeds meer adopties in China zelf plaatsvinden. Ik ben zelf de gelukkige vader van een dochter uit China, een zoontje die we zelf hebben gekregen en, als alles goed gaat zullen we volgend jaar nog een dochter uit China krijgen.

Martin Heeling

Geef ze een toekomst.
Ik ben een Nederlander die al drie jaar in China woont en daar gelukkig getrouwd ben. Ik ben werkzaam als leraar op een Chinese School in de provincie Sichuan. Vaak hoor ik verhalen over abortus omdat de meeste mensen vrij arm zijn en al moeite hebben om hunzelf in leven te houden, laat staan een kind. Ook zie ik kleuters die op de straat bedelen voor een paar Yuan voor een kopje rijst. Dat is een verschrikkelijk gezicht. Ze kunnen niet naar school en er doen zelfs verhalen de ronde dat sommige mensen kleuters kreupel maken zodat ze uit medelijden meer geld in het mandje brengen. Vervolgens haalt degene die hun op straat neerlegt en hun in ruil een slaapplaats en eten geeft er elke keer weer wat geld uit! Afschuwelijk! Door middel van adoptie hebben deze kinderen een kans op een gelukkiger leven, school en een toekomst. Adoptie van kinderen uit China is naar mijn mening zeer goed.

Gao Zhi Yuan

Afhaalchineesjes
Beste Martin Heeling, Het is niet mijn bedoeling geweest met de titel 'afhaalchineesjes' minachtend te doen over de adoptie van Chinese kinderen. Het was bedoeld als een onschuldige grap.

Chris Bajema

afhaalchineesjes
"Het is niet mijn bedoeling geweest met de titel 'afhaalchineesjes' minachtend te doen over de adoptie van Chinese kinderen. Het was bedoeld als een onschuldige grap. Chris Bajema" Onschuldige grap? Ik heb zelf ook een zoon uit China geadopteerd. Het valt mij op dat veel mensen dit soort "onschuldige grappen" denken te kunnen maken als het over chinezen gaat. De "grap" gaat ook niet over adoptie maar over Chinezen, altijd maar weer die link met chinese restaurants als je een Chinees ziet. Grappig vind ik het niet, wel bevooroordeeld en bijna (?) racistisch.

John Buijs

Shanghai
Zelf ben ik nu 1 week terug uit Shanghai voor mijn werk en heb er privé nog een paar vakantiedagen aan vastgeplakt. Het is een heel bijzonder land in alle opzichten en ik kan iedereen aanraden die een beetje ondernemend is ingesteld, daar op vakantie te gaan. Zelf ben ik de laatste dagen zonder gids op pad gegaan wat soms wel eens lastig was daar nog weinigen engels spreken. Toch lukte het me. Armoe en rijkdom gaan hand in hand en het is er schoon! De bevolking is overwegend vriendelijk . Met de trein naar Suzhou leverde ook geen probleem op. Je kunt kiezen tussen harde of zachte stoelen. Prijsverschil:0,20 eurocent. Het verkeer is een crime, maar na 2 dagen ben je eraan gewend. Het voedsel is heerlijk. Bijzonderheden: straten met alleen maar kleding, schoenen, hout-ijzerwaren etc. Doen: 's avonds naar de Bund in Shanghai wegens de mooie reclames op de gebouwen aan de overkant. Schrik niet van alle bedelaars, met 1 yuan zijn ze zo dankbaar ( 0,10 eurocent ) dat ze blijven knikken etc. Ga je zelf op pad, ga dan ook eens naar de arme wijken en niet alleen de toeristische plaatsen. Je zult er geen spijt van krijgen.

A.J.M.