WOENSDAG 19 NOVEMBER 2003 | SHANGHAI
logo

uitzending

Bijdragen

Bent u ook in China geweest? Of woont u er misschien? Heeft u een reactie op deze site? Of een tip voor een bestemming of persoon die wij op weg naar Beijing nog op zouden kunnen zoeken? Laat het ons weten.

Ook zijn wij benieuwd naar uw eigen ervaringen in China. Korte reisverhalen zijn welkom. Hoe vond u het om door China te reizen?


fooien
Willen jullie alsjeblieft geen fooien meer geven! Dat hoort niet in china, dat kennen de chinezen niet, dat vinden ze raar en het hoeft niet. En als je ze dat leert dan verpest je het land!!

Ellen

Reis naar van Huangshan naar Shanghai
Iedereen kan je naar Shanghai brengen, maar vaak tegen absurde prijzen...met een minibus naar Tunxi (treinstation) en vandaar de long-distance bus) naar Shanghai (4.5-5.5 uur), station Gongxinglu ben je er voor minder dan RMB 100 (de laatste keer betaalde ik 84 voor de bus en 12 voor de minibus). Vandaaruit is het 100 meter naar het 'light-rail' station Baoshan Lu en ben je in een half uur in alle hoeken van de stad via de metro. Mijn vrouw en ik wonen in NL, maar hebben een huis in Shanghai en zijn daar ook regelmatig. We zijn meerdere malen naar Huangshan geweest... en onze ervaring is dat de long distance bus de beste prijs/kwaliteit verbinding is. En mochten jullie in Shanghai nog een grote behoefte aan fietsen door de ochtendspits hebben (echt een ervaring, ga on 8 uur 's morgens van west naar oost op de fiets door de stad), reageer dan, ik heb nog wel een fiets te leen in Shanghai. Yilu Pingan (goede reis)

Erwin

prijzen
inderdaad zijn pizzahut, haagen daz ed verschikkelijk duur in china, echter de prijzen die jullie zojuist op de radio noemden zijn wel astronomisch hoog en onjuist natuurlijk, op de site staat het wel goed (90 yuan is toch iets van 10 euro en niet 60 ) veel plezier op jullie reis

hayo

prijzen
Hayo, Om een betere indruk van het prijsniveau te geven, hebben we de prijzen omgerekend naar Nederlandse koopkracht. Een starterssalaris voor een afgestudeerd iemand in Shanghai is ca. 3000 yuan (300 euro), een pizza kost hier dan 3 procent van een maandsalaris. Dus vergelijkbaar met alsof wij in Nederland 60 euro voor een pizza zouden betalen.

Martijn de Waal

h.a. janssen
vorig jaar 4 weken door china gertokken en dat was een hele ervaring. Jullie hebben het over de veranderingen in china van de laatste tijd maar gaan jullie ook het binnenland in en niet alleen de toeristische trekpleisters langs de kust? In het binnenland kom je een heel ander china tegen Ik denk meer het china zoals het vroeger was. Denk daarbij ook aan de (400) minderheden, die wel meer kinderen mogen dan 1 , daar keken wij naar de chinezen en de chinezen keken naar ons. Kleine kinderen zijn daar ook bang van bv een video camera en als je pech of geluk hebt kom je een standrechtelijke excecutie tegen. Dat zijn zaken die je niet aan de kust ziet maar je krijgt daardoor wel een beter vergelijkings materiaal van hoe het vroeger geweest is en hoe het nu aan de kust is. Veel reis plezier en Groet Ni Hao


China Inside?
Vanuit Shanghai zou je nog stroomopwaarts kunnen varen. Er zijn ook veel reizigers die een vaartraject opnemen in hun route o.a. omdat de rivieren voor China zo veelbetekenend zijn. Hun formaat is mega-groot zowel in breedte als in lengte. Wij doen die suggestie omdat het ons langs die kust een beetje meer van hetzelfde lijkt (7 weken lang). Meer in het echte binnenland komend, waar je dan evengoed ook nog giga-steden aantreft (zoals Wuhan), zul je ook andere gesprekken voeren. Die provincies hebben soms een gebiedsomvang zo groot als Frankrijk en de besturen aldaar kunnen ook nogal van invloed zijn op hoe hun inwoners hun 'land' ervaren. Naarmate Beijing minder centralistisch wordt kunnen de regiobesturen nog knap ouderwets opereren! Het zou ons bijvoorbeeld interesseren in hoeverre jongeren zelf kunnen kiezen waar ze gaan studeren en waar ze kunnen/mogen gaan wonen. Is daar de kinderwens bijvoorbeeld nog steed gefocussed op jongetjes. In Beijing is men dat traditionele aspect vaak al aardig ontgroeid. Het liefste zouden we eigenlijk gewoon met jullie meereizen want wij waren al eens twee keer in China. Jullie site is erg leuk! Die foto's zijn super met dat geluid erbij. Wij hebben twee dochters uit China waarmee we heel erg gelukkig zijn, dus je begrijpt dat wij nog wel honderd andere vragen hebben maar die stellen we weer een andere keer. Ni Hao, het ga jullie goed.

Willem&Astrid

Putou Shan
Een paar uur reizen van Shanghai ligt ten zuiden het eiland Putou Shan. Subtropisch klimaat. Mooie stranden (zeewater echter verboden om in te zwemmen, wel heel erg warm water) en nu verrijzen op het eiland de ene na de andere tempel. de boottocht erheen is al een belevenis. Aardige mensen en 's avonds na zonsondergang rijdt er geen verkeer meer, maar loopt iedereen op de (donkere) weg. Na Shanghai een zeer goede plek om te onthaasen, wat veel stadsmensen ook doen.


volgorde van de Song Sisters
Er is een kleine fout over de volgorde van de Song Sisters: De eerste was geïnteresseerd in ‘geld’ en trouwde met een rijke Chinees.De tweede was het meest ‘vaderlandlievend’ en trouwde met Sun Yat-sen, de stichter van het moderne China." De derde was uit op ‘macht’ en trouwde met Chiang Kai-shek, de latere leider van Taiwan. Zij is vorige maand onlangs overleden met 106 leefdtijd.

Lan

guangzhou-x'ian
sinds ik erachter gekomen ben dat er een website is van een reis door china moet ik elke dag ff kijken naar jullie verhaal. zelf ben ik afgelopen zomer voor het eerst in china geweest. ik heb vooral in de begin van mijn helaas korte tijd in china(23 dagen) in canton gezeten. In china heb ik nu mijn vriendin ontmoet en ik zit hier in ons kleine kikkerlandje. maar ik heb een fantstische tijd gehad. het eerste wat ik geleerd heb in china is dat je niet met je westerse ogen moet kijken maar met hun ogen.Als jullie begrijpen wat ik bedoel! De grote tegenstellingen heb ik het dan over en hoe mensen zich daarbij neerlegen en gewoon doorgaan met hun leven alsof er niets aan de hand is. Het mooiste wat ik gezien heb is het terracotta leger in xían. Dat is echt fantstisch. Mocht ik in zomer 2004weer naar china kunnen gaan dan wil ik in ieder geval naar beijing en shanghai en mss kunming. Kunming ligt in het zuid westen. Men schijnt het ook wel sprookjesstad te noemen. ik hoop dat jullie nog een hele fijne tijd hebben in china. en mss tot mails. groetjes Dagmar

Dagmar nelissen

reisfanaten.be
een link naar ons reisverhaal op www.reisfanaten.be/china.htm ? Kunnen teruglinken. Een ander reisverhaal dan de meesten neerpennen. Een klare blijk op de waarheid email: info@reisfanaten.be

bart

wat een bagger land
klinkt als niet veel fun

poon