ZATERDAG 25 OKTOBER 2003 | HONG KONG
logo
Facts & Figures / Hong Kong


Aantal inwoners 6 816 000
Inwoners per vierkante kilometer 6 300
Inwoners per vierkante kilometer in de wijk Kowloon 43 220
Inwoners per vierkante kilometer in Amsterdam 4 428

Het eiland Hong Kong stelde tot halverwege de negentiende eeuw weinig voor. Als de Britten aan het begin van de eerste opium-oorlog uit Kanton worden verdreven, is Hong Kong niet meer dan een rotsige punt die uit de Oceaan oprijst, een handig bastion om de lucratieve opiumhandel voort te zetten. Maar het beviel de Britten daar kennelijk wel, want aan het eind van de oorlog in 1841 bedingen ze dat China de archipel aan Engeland afstaat. En daar blijft het niet bij. Twee decennia later worden de Chinezen opnieuw vernederd door de Westerse troepen. Dit keer is Kowloon, het schiereiland tegenover Hong Kong Eiland, deel van de buit. De Britten dwingen af dat ze het voor 150 jaar in gebruik krijgen.

In de tweede helft van de twintigste eeuw ontwikkelt Hong Kong zich razend snel tot internationaal zakencentrum. Omdat de oppervlakte van de stad beperkt is, verrijst de ene wolkenkrabber na de andere, en is de bevolkingsdichtheid van ruim 40 000 mensen per vierkante kilometer een van de hoogste in de wereld.

Gemiddelde temperatuur in graden Celsius in oktober 26
   
Hoogste gebouw in meters ( Two International Finance Centre) 415
   
Aantal vestigingen Kentucky Fried Chicken 38
   
Aantal telefoonaansluitingen per 1000 inwoners 564
Aantal mobiele telefoonaansluitingen per 1000 inwoners 912
   
Hang Seng beursindex okt 1995 9 645.30
Hang Seng beursindex okt 1997 15 133.30
Hang Seng beursindex okt 2003 11 372.53

Als halverwege de jaren tachtig het eind van het 150-jarig bruikleencontract in zich komt, kondigt Margaret Tatcher aan Hong Kong in 1997 aan de Chinezen terug te geven. De Chinezen, op hun beurt, beloven dat ze de vrijheden en de kapitalistische economie van Hong Kong zullen handhaven. Er wordt zelfs een speciale leus voor bedacht: Een land, twee systemen. 'En het dansen zal doorgaan', belooft Deng Xiaoping de bezorgde bevolking van Hong Kong. De formule, zo hoopte Deng, zou later ook gebruikt kunnen worden om Taiwan over te halen zich weer bij het moederland aan te sluiten.

Aantal patiënten besmet met SARS, in Hong Kong 1 755
Aantal patiënten besmet met SARS, wereldwijd 8 400
Aantal slachtoffers tgv SARS, in Hong Kong 299
Aantal slachtoffers tgv SARS, wereldwijd 900

Het afgelopen jaar kenmerkt zich echter door grote onvrede in Hong Kong. Het gaat slecht met de economie. De onroerend goed markt is ingestort. En toen China in het voorjaar ook nog aankondigde Artikel 23, een nieuwe strengere wet op onder meer het gebied van vrijheid van meningsuiting, in te willen voeren was de maat voor een groot deel van de bevolking vol. Ruim een half miljoen mensen gingen de straat op om tegen de wet te protesteren. Hong Kong wil niet alleen dansen, maar ook van haar vrijheid genieten, zo luidde de boodschap.

Aandeel van Hong Kong in buitenlandse investeringen in China, in procenten 60
   
Gemiddeld maandsalaris van een IT-er, in euro 2 405
Gemiddels maandsalaris van een schoonmaker, in euro 565
   
Aantal toeristen uit China dat Hong Kong in 2002 bezocht 1 200 000
Bedrag dat zij bereid zijn te besteden aan een middenklasse hotelkamer, in euro 43
Prijs van een middenklasse hotelkamer in euro 85
Verwacht aantal bezoekers in Hong Kong Disney in het openingsjaar 5 500 000
Verhouding Hong Kong Disney tov Disney World, Orlando 1:100

De communistische mandarijnen in Beijing werden daarmee met een lastig dilemma opgezadeld. Geven ze toe aan de demonstraties, dan zouden ook de Chinezen in de rest van het land wel eens kunnen concluderen dat het kennelijk de moeite kan lonen om en masse de straat op te gaan om meer vrijheid op te eisen. Schikt Beijing niet in, dan komt de geloofwaardigheid van het Een-land twee-systemen idee in het geding. En dat zou dat andere grote ideaal - Taiwan herenigen met China - in groot gevaar kunnen brengen. Tot nog toe lijken de communisten voorzichtig aan de bevolking van Hong Kong toe te geven. De wet werd - in ieder geval voorlopig - geschrapt. En de Chinese premier sprak begin oktober zelfs over de mogelijkheid van vrije verkiezingen in Hong Kong. Maakte hij mooie sier voor de buitenwereld? Of is dit wellicht echt het begin van een democratiseringsbeweging?