logo

7 weken in China


Zeven weken lang reizen radiomaker Chris Bajema en schrijver/ journalist Martijn de Waal langs de Chinese Oostkust van Hong Kong naar Beijing. Via deze site en via zes korte en een lange radiodocumentaire schetsen zij een portret van China aan het begin van de eenentwintigste eeuw. Welke gevolgen hebben de ingrijpende economische hervormingen van de afgelopen twee decennia op het alledaagse leven van de Chinezen? Tot en met 2 december is de reis hier live te volgen. Van dinsdag 28 oktober tot en met dinsdag 2 december doen de makers wekelijks verslag in een zestal korte en levendige radiodocumentaires in het VPRO-programma de Ochtenden. Ter afsluiting van het project zal op maandag 15 december een lange 747-documentaire worden uitgezonden op Radio 747.


Achtergrond
To get rich is glorious! Zo luidt sinds de jaren 80 een van de nieuwe slogans van de Chinese Communistische partij. Waar enkele tientallen jaren geleden nog leuzen als Never forget the class war op blinde muren stonden gekalkt, worden burgers nu opgeroepen om snel rijk te worden. Nog lang niet heel China profiteert van de nieuwe rijkdom waarvan het land zo in de ban is. Oude, niet rendabele staatsfabrieken worden gesloten, de werknemers worden zonder geld naar huis gestuurd. 700 miljoen Chinezen wonen nog altijd onder armoedige omstandigheden op het platteland. En hoe zit het – alle economische veranderingen ten spijt – met de politieke hervormingen? Houdt de Communistische partij het land nog altijd in een ijzeren greep, of is er misschien het allereerste begin te zien van een toenemende vrijheid?


De reis

De reis begint in de voormalige Britse kroonkolonie Hong Kong en voert via een aantal oude Chinese handelsposten als Xiamen en Shanghai naar hoofdstad Beijing. In iedere stad gaan de makers op zoek naar persoonlijke verhalen die iets meer vertellen over de ingrijpende veranderingen die de afgelopen jaren in China hebben plaatsgevonden. Waarvoor gingen vlak voor de zomer een half miljoen Hong Kong Chinezen in protestdemonstraties de straat op? Met welke droom trekken migranten naar de speciale economische zone Shenzhen? Hoe kon de Shanghai-variant van Sex and the City in het tot voor kort zo preutse China opeens zo populair worden? En welke rol spelen de Olympische Spelen van 2008 – waarvan partijkrant China Daily nu al beweert dat het 'de beste spelen ooit' zullen worden – bij de nieuwe nationalistische ideologie die de communistische partij propageert? In een zestal korte en een lange radiodocumentaire, en in de dagelijkse afleveringen op deze site zullen de makers een antwoord op dit soort vragen proberen te zoeken.


Cross-media documentaire
7 weken in China is een documentair project voor radio en internet. Bijzonder is dat beide media naast elkaar worden ingezet en samen het verhaal vertellen. Op de website worden dagelijks nieuwe verhalen, foto's en soundscapes geplaatst. Zo kan de luisteraar als het ware live met de verslaggevers meereizen. Ook bestaat de mogelijkheid om via de website direct te reageren op de uitzending en zelfs suggesties aan te leveren. De documentaires over het hedendaagse China worden, in samenwerking met omroep.nl/geschiedenis, aangevuld met portretten van historische Chinareizigers. Wat zagen zij, toen ze in hun tijd door China reisden? Denk daarbij bijvoorbeeld aan schipper Bontekoe (VOC), filmer Joris Ivens en Kuifje-tekenaar Herg´┐Ż.


Uitzendtijden

Radio 1 Vanaf dinsdag 28 oktober
Het buitenlanduur van De Ochtenden (VPRO, 10:00 uur-11:00 uur). Wekelijks tot en met 2 december
Radio 1 747 AM Maandag 15 december
De 747-Documentaire (VPRO, 16:00 uur)
Internet www.7wekeninchina.nl
Dagelijkse updates, tot en met 2 december
  Dagboekfragmenten, reportages, foto's en soundscapes.
Première: dinsdag 28 oktober, preview vanaf 21 oktober.
  Op www.omroep.nl/geschiedenis elke week een historische 'confrontatie' van Nederlanders (en een Belg) met China. Vanaf 21 oktober.

De makers
Chris Bajema is free lance radiomaker, onder meer voor het KRO-programma Damokles en VPRO's de Avonden. Sinds december 2002 verzorgt hij in het NPS-programma Kunststof de wekelijkse boekenrubriek.

Martijn de Waal is free lance journalist voor onder meer de Volkskrant, Intermediair en HP/De Tijd. In 2002 verscheen bij uitgeverij Podium zijn debuut, het reisboek Amerika: Toets 1 voor het paradijs. www.martijndewaal.com

Productie
7 weken in China is een samenwerkingsverband tussen Submarine, VPRO Radio en www.omroep.nl/geschiedenis.

- Submarine is gespecialiseerd in cross-media programma's. Eerder maakte zij in samenwerking met Chris Keulemans de documentaire website De Amerikaan, behorende bij Keulemans radiodocumentaire en (aankomende) roman. Voor het NPS programma Crisis verzorgden zij een internetspel, en voor de VARA maakten zij 12 x 12, een televisieprogramma/website combinatie over jongeren. www.submarine.nl

- www.omroep.nl/geschiedenisbrengt naast incidentele speciale webprojecten wekelijks kanttekeningen bij het heden in de vorm van nieuwtjes, dossiers, radiofragmenten (OVT) en uitzendingen van Andere Tijden en biedt een quiz en rtvgids. Internetredacteur Joris Smeets schreef een deel van de historische verhalen over China.
www.omroep.nl/geschiedenis

- VPRO De Ochtenden, De Ochtenden wordt elke dinsdag en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur uitgezonden op radio 1. Met interviews, reportages uit binnen- en buitenland, debat, onderzoeksjournalistiek en wetenschap.
www.vpro.nl/deochtenden


Contact
Martijn de Waal mw@dds.nl
Chris Bajema cbajema@yahoo.com
Peter Hofstede peter@submarine.nl