ZATERDAG 25 OKTOBER 2003 | HONG KONG
logo

uitzending
Dag 6 - TAIKOMANIA


We zitten rustig een kopje koffie te drinken in een koffiewinkel, wanneer het geluid van een drumband door de ramen dringt. In de verte trekt een grote demonstratie voorbij. Snel rennen we naar buiten om foto's te maken.

Een demonstratie volgens het boekje: men wappert met vlaggetjes en scandeert een leus: SHENZHOU, SHENZHOU! Nu nog uitvinden waar deze mars over gaat. Nadat twee drumbands en een groepje danseressen voorbij zijn getrokken hebben we een Engelstalige demonstrante gevonden. "We roepen de naam van de Chinese raket die vorige week de ruimte is ingeschoten. We zijn hartstikke trots".De ruimtevlucht blijkt een veel grotere impact op de Chinese bevolking te hebben dan we ooit hadden kunnen denken. Ik meen mij niet te herinneren dat we voor Wubbo door de straten trokken. Yang Liwei, de eerste Chinees in de ruimte, geeft de Chinezen hun zelfvertrouwen terug. Dat blijkt keer op keer wanneer we de mensen erop aanspreken: "Het bewijst dat we een modern land zijn. Het moedigt ons aan hard te werken, om samen ons land verder op te bouwen".

Een groepje mannen heeft van karton een replica van de Shenzhou gemaakt. Het doet ons aan de knutselvreugde van 'Ter-land-ter-zee-en-in-de-lucht' denken. Ook de serieuze kranten staan vol met achtergrondverhalen over Yang Liwei. Zijn jeugd, zijn schoolprestaties, alles weten we inmiddels over hem. Zijn geboortedorp heeft al geprobeerd zijn naam als merk te laten deponeren voor het lokale fruit, inclusief de 'witte peer', een favoriet van de Taikonaut.