DINSDAG 28 OKTOBER 2003 | SHENZHEN
logo

uitzending
Dag 8 - Welkom in Shenzhen
Marvelous Shenzhen, city of Joy! Dat is de nieuwe slogan die de ambitieuze bestuurders van Shenzhen enkele maanden geleden lanceerden. Maar als wij vanuit Hong Kong de grens over wandelen, is onze eerste indruk niet bepaald die van een schitterende, blije stad. De lucht is stoffig en smoggy. Het centrum is een grote bouwput. Tientallen wolkenkrabbers - twee, drie, zelfs vierhonderd meter hoog - staan chaotisch door elkaar heen. Ze worden afgewisseld met betonnen karkassen van torens die nooit zijn afgemaakt. De projectontwikkelaar was wellicht te overmoedig, en halverwege de bouw failliet gegaan. Of misschien stortte na de oplevering van de dertigste verdieping de aandelenmarkt plotseling in, en trokken de investeerders zich terug. Een wat protserige goudkleurige toren - zo een waarin een James Bond-schurk zijn hoofdkwartier zou kunnen hebben - steekt overal boven uit.

Ook de tweede indruk - als we 's avonds van ons hotel naar het centrum wandelen - is niet die van een aantrekkelijke toeristenstad. Snelwegen op palen snijden dwars door de stad, en scheren rakelings langs woonblokken. Die zijn pas tien of twintig jaar oud, maar zien eruit alsof ze ieder moment in kunnen storten. Onder de viaducten - het domein voor de voetgangers en fietsers - is het pikdonker. Een fietsenmaker - een man op de stoep met wat gereedschap op een kartonnen doos - probeert desondanks zijn werk te doen. Een kameraad met een brommer licht hem even bij door zijn koplamp op de kapotte fiets te lichten.Aan de andere kant van het tunneltje vinden we een winkel voor mobiele telefoons. Een piepklein, rommelig hokje waarin drie tieners wat zitten te lummelen. Zoals alle winkelbedienden dragen ze een keurig uniform, hier een gestreken witte blouse en stropdas. Het meisje in de winkel snapt onmiddellijk wat de bedoeling is als we onze telefoon laten zien. Vanachter de balie komt een dikke map te voorschijn, met daarin velletjes met honderden telefoonnummers, handgeschreven met een dikke viltstift. We mogen er een uitkiezen. Getallen zijn belangrijk in China, en je wilt natuurlijk geen ongeluksgetal als mobiel nummer. Op goed geluk pikken we er een uit.

Bij thuiskomst blijkt onze nummerkeuze niet geheel geslaagd. Als ik het mapje met de papieren van het abonnement open maak, treffen we een knaloranje poster aan. Als we die openvouwen lachen blijde tekenfilmfiguren ons toe. Er zit ook nog een velletje plakplaatjes bij met al even opgewekte stripfiguurtjes. Ons overvalt het vermoeden dat we per ongeluk een kinderabonnement hebben aangeschaft.